Begravning

Människans dagar är som gräset: hon spirar som blomman på marken, så sveper vinden fram, och den är borta, platsen där den stod är tom. Men evigt varar Herrens nåd mot dem som fruktar honom. (Ps 103:15-17)

I en jordfästning ber man för den avlidne och viger denne till gravens ro. Samtidigt ber man för de anhöriga och ger möjlighet till tröst i sorgen. Om inte annat meddelats ber man söndagen efter en jordfästning för den avlidne i gudstjänsterna i alla tre kyrkor i Närpes församling. På Allhelgona hålls parentation för alla som avlidit i församlingen det gångna året.

Kyrkans sidor om jordfästning

Bokningar

Bokningar av präst, kantor och kyrka vid dödsfall kan göras via en begravningsbyrå. Närpes församling håller jordfästningsakter i Närpes, Övermarks och Pörtoms kyrkor. Ofta hålls själaringningar för den avlidne före jordfästningen. Den präst som förrättar jordfästningen håller före ett sorgesamtal med de anhöriga. Vid detta diskuteras de praktiska arrangemangen för jordfästningen som t.ex. psalm- , sång- och musikval. Vi spelar endast live musik (inte inspelad musik) och vi hjälper er gärna med valet av lämplig musik. Kantorerna står också till tjänst med solosång. Ta kontakt med kantorn i god tid. Om man vill hålla en minnesstund med servering i församlingshemmet bör även detta och husmor bokas via pastorskansliet.

Jordfästningen

I Närpes och Övermark bärs kistan in i kyrkan av personalen. I Pörtom bär de anhöriga i regel själva in kistan en halvtimme innan jordfästningen. Beställda blomsterhyllningar kan levereras till kyrkan före jordfästningsakten. Jordfästningsakten tar ca en timme. Efter jordfästningsakten intar kistbärarna sina platser och kistan och blomsterhyllningar förs från kyrkan till graven. Vid kremering sker jordfästningsakten på samma sätt som vid kistbegravning. Kistan blir dock kvar i kyrkan och tas om hand av personalen. Urnan kan sedan vid överenskommen tidpunkt hämtas av de anhöriga för gravsättning. Urna kan gravsättas i vanlig kistgrav eller i särskild urngrav där område för sådana finns tillgängligt (f.n. Närpes begravningsplats).

Gravplatser

Närpes församling har tre gravplatser. Närpes begravningsplats invid Närpes kyrka. Övermark begravningsplan invid Övermarks kyrka och Pörtoms begravningsplats ca en kilometer söder om Pörtoms kyrka. Begravningsplatserna och deras användning regleras av lagarna om begravningsväsendet, reglementen och dispositionsplaner.

vit kista med vit ros.

Församlingens anställda hjälper att planera och genomföra begravningen. Med prästen går det att samtala, inte bara om begravningen utan också om personen som dött och alla tankar och känslor som dödsfallet väcker. Det går också att anlita en begravningsbyrå att ta hand om en stor del av de praktiska arrangemangen, ifall det känns tungt att göra det själv.

Läs om de anhörigas uppgifter

Under samtalet går de anhöriga och prästen igenom jordfästningen och planerar programmet så att det känns rätt och följer den avlidnas önskemål.

Läs om samtal med prästen

Alla reagerar på sorgen på sitt eget sätt. Begravningen är ett sätt att sörja, att minnas, att ta avsked, att hedra en människa som stått en nära.

Läs hur begravningen går till

Till minnesstunden samlas anhöriga och vänner för att tillsammans komma ihåg personen som dött. Minnesstunden är en privat tillställning som de anhöriga är värdar för. Ofta följer den lokala seder och förstås de önskemål som den avlidna berättat om. Man kan också avstå från att ordna en minnesstund.

Läs om minnesstunden

Under gudstjänsten söndagen efter jordfästningen nämns den avlidnas namn i församlingens förbön. I en del kyrkor tänds också ett ljus för den avlidna.

Läs om tacksägelsen

Kanske du ännu funderar över något? Kolla då här.

Läs vanliga frågor om begravning

Det finns många saker i livet som kan utlösa en kris: en nära människas död, en sjukdom eller olycka, separation, arbetslöshet eller pensionering.

Bli inte ensam, det finns hjälp och stöd

Stöd i sorg och i kris